Jak začít s investováním? Průvodce pro začátečníky

Chceš začít investovat? Nevíš jak? Jsi na blogu poprvé a ztrácíš se?

Tato stránka, kterou pravidelně aktualizuji, je rozcestníkem právě pro Tebe. Obsahuje seznam článků, které jsem publikoval na blogu (případně témata, která ještě budu publikovat v budoucnu), linky na ně (názvy čánků, pokud je již článek vydaný fungují jako odkaz na kliknutí) i doporučené pořadí, v jakém je číst. Po přečtení všech z nich bys měl mít základní přehled a měl být schopen začít se svojí první investicí na finančním trhu. V klidu a informovaně.

Články pro začátečníky do budoucna poznáš i podle toho, že v záhlaví budou mít stejnou grafiku s kompasem a lodním deníkem jako je zde.

Pokud přeci jen budeš potřebovat osobní radu nebo více informací, je Ti k dispozici discord (chatovací platforma) Investičního blogu, přes který se můžeš zeptat na cokoliv, co budeš potřebovat a buď já, nebo někdo jiný z naší komunity ti určitě rád poradí. Link na discord najdeš vlevo ve sloupci pod menu vedle ikonky mého twitteru.


Než usedne ke stolu, aby ses ponořil do studování tajů investic, měl by sis přečíst článek s nultou lekcí k investování: Základy 0.0 – nultá lekce, kde se dozvíš, co vše od tebe investování bude vyžadovat a jestli je vůbec pro Tebe vhodné.

Pokud se rozhodneš vzdělávat dál, tak následuje souhrn článků zabývající se důvody, proč investovat a jak k investicím mentálně přistupovat, aby se z této činnosti stala celoživotní rutina, která skutečně bude mít požadované výsledky.

Základy 1.0 – Dvě pravidla pro život jsou úvodem pro finanční plánování. Kolik investovat a proč se dozvíš právě zde.

Základy 1.1 – Složené úročení vysvětluje princip složeného úročení a jak dlouho je potřeba investovat, aby tvoje investice měly skutečný dopad na tvůj majetek.

Základy 1.2 – Investování a riziko pak nastiňují, jaké překážky budeš muset překonávat během budování svého finančního majetku.

Následuje první praktická část průvodce investováním pro začáteníky, kterou je otevření účtu u makléře.

Základy 1.3 – Výběr brokera Ti pomůže s výběrem toho správného makléře, aby byly tvoje investice na co nejbezpečnějším místě.

Intermezzo 1 – založení účtu u Interactive Brokers Tě provede procesem založení účtu u makléře Interactive Brokers. Pokud se zasekneš při registraci v nějakém kroku, najdeš zde podrobný postup, který Ti pomůže registraci dokončit.

Pokračuji sérií článků z teorie, tentokrát na jednotlivé finanční nástroje.

Těmi jsou Základy 1.4 – Akcie, dále Základy 1.5 – Dluhopisy a Základy 1.6 – Podílové fondy a ETF. Na alternativní investiční aktiva se zaměřují články Základy 1.8 – komodity, zlato a bitcoin a Základy 1.9 – nemovitostní fondy. Tyto články vám pomohou pochopit jak jednotlivá investiční aktiva fungují, kde jsou jejich úskalí a podle čeho se mezi nimi orientovat.

Vzhledem k tomu, že ETF považuji za vhodný nástroj pro investování pro naprostou většinu lidí, tak se jimi zabývají i další články konkrétně.

Základy 1.7 – Indexové fondy navazují na článek o ETF fondech a vysvětlují podstatu pasivního investování a následně poradí, podle čeho si indexové ETF vybrat. S přehledem základních ETF pro všechny třídy aktiv a výběrem těch nejlepších, co jsou podle mě pro české investory k dispozici, ti pomůže aktualizovaný přehled: Nejlepší ETF 3Q2023.

Intermezzo 2 – nákup cenného papíru na burze tě provede procesem nákupu fondu nebo jiného cenného papíru u brokera. Na co si dát pozor a jak nákup prakticky probíhá, včetně manipulace s cizími měnami a převodem peněz.

Poslední cyklus článků pro začátečníky se týká toho, jak by se měl investor během svého investičního života chovat a jakých chyb by se měl vyvarovat.

Základy 1.10 Investice vs spekulace vysvětlí rozdíl mezi těmito dvěma přístupy a pokusí se varovat před odklonem od racionální investice k hazardu na finančním trhu.

Základy 1.11 popíší pravidla diverzifikace a jak k ní během investičního života přistoupit.

O článek Intermezzo 3 – Dlouhodobý investiční produkt se postarala česká vláda uzákoněním investičního účtu ve správě poplatníka, který nabízí úlevu na dani z příjmu. Jestli a jak tuto daňovou úlevu využívat a jaké jsou podmínky se dozvíte právě v tomto článku.

Základy 1.12 pomohou s pochopením ocenění investic a vztahem mezi cenou investice a její hodnotou, což by Ti mělo pomoci k tomu, abys v panice neprodával a naopak byl opatrný když je potřeba.

A závěrečný Epilog uzavírá původce pro začátečníky vysvětlením postupu prodeje tvé investice a následného dopadu na tvé daně.

Pokud tě po přečtení svět investic zajímá, můžeš pokračovat i dalšími články pro pokročilé a vzdělávat se v dalších detailech. Na blogu jsou články, které vysvětlují podrobně fungování akcií i dluhopisů, ale i články o makroekonomii, historii finančních trhů nebo dalších zajímavostech.

Přeji příjemné čtení a zábavné učení, a pokud se k nám rozhodneš přidat, tak šťastnou plavbu přes investiční oceán.

Napsat komentář