O autorovi

Ahoj,

vzhledem k tomu, že pro jakýkoliv text je podstatný kontext, tak předpokládám, že je na místě říci něco o sobě. Mojí historii, zkušenostech a povaze. A posouzení, na kolik brát moje články na blogu vážně, pak nechávám na Tobě, mém čtenáři.

Jmenuji se Marek Šorf a narodil jsem se v roce 1988 v Praze. Finance mě vlastně provází od mládí, po osmiletém gymnáziu jsem vystudoval inženýrský titul na Vysoké škole ekonomické v Praze, konkrétně fakultu mezinárodních vztahů. Po škole jsem nastupoval jako juniorní projektový manažer do české investiční skupiny a v té jsem zůstal. Pracuji dnes jako zástupce ředitele soukromého family office a v rámci práce máme s mými kolegy na starost komplexní správu soukromého majetku jedné z nejbohatších rodin v Česku.

Já sám jsem se přitom narodil do rodiny chudších poměrů. I když si moji rodiče v životě vedli lépe než do čeho se narodili oni samotní (přeci jen druhá světová válka, komunismus, zabavování majetku a obecně mnohem chudší poměry panující v poválečných letech v Československu mým prarodičům naházel hromadu klacků pod nohy). Mně se podařilo se v době po finanční krizi uchytit, ačkoliv je to z velké části dílem štěstěny, a posunout svoji životní úroveň zase o stupeň výše. To také znamená, že jsem měl možnost řešit svoje osobní finance a kam uložit své vydělané úspory. Svůj majetek jsem si vždy spravoval sám a protože mě téma osobních financí i finanční gramotnosti neskutečně baví, tak jsem během let pronikl do větší hloubky, než kam mě přivedla škola nebo praxe.

To, co se na blogu dočteš, tím pádem nepochází z moji pracovní praxe. Jedná se o znalosti a zkušenosti, které jsem posbíral sám po večerech čtením, posloucháním audia i vlastními omyly a úspěchy na trzích. Jsem zvídavý člověk, rád chápu kontext a finanční trhy mě vždy fascinovali. Nejsem ani zdaleka za vodou, i tak ale cítím svůj dluh vůči společnosti. Ne každý měl štěstí, že se mu vzdělání a práce nakombinovaly takovým způsobem, že je může propojit se svými zájmy a proniknout do pozadí toho, jak finanční trhy fungují a jak spravovat vlastní peníze. Přesto se jedná o téma, které je důležité pro každého. Zvládnutí správných finančních návyků by mělo patřit k základním schopnostem každého člověka, který žije v kapitalismu. Bohužel vnímám situaci finančního vzdělání v Česku, ať již ve škole nebo mimo ni, za naprosto nedostačující.

Mimo zaměstnání (které je kapitolou samo o sobě, ale nepřísluší mi ji příliš otevírat), mám od roku 2017 osobní zkušenosti s kryptoměnami, od roku 2018 s fondy a od roku 2020 s akciemi. Působil jsem jako člen finančního výboru radnice městské části Prahy 6, jsem předsedou výboru společenství vlastníků jednotek v bytovém domě, kde bydlím. Ani zdaleka se nejedná o zkušenosti, které by dostačovaly k tomu, abych měl patent na rozum. Přesto každý někde a někdy musí začít. Již několik let publikuji pod různými pseudonymy především v neformálních zakoutích internetu, ale cítím, že nastal čas sdílet své skromné znalosti a zkušenosti otevřeně. Pod svým jménem a s vědomím, že pověst má člověk vždy jen jednu, jsem v roce 2023 založil tento blog.

Kromě financí jsem velký fanoušek deskových her, fantasy a sci-fi, miluji cestování a jsem svérázný a s velmi blbým smyslem pro humor. I to se propisuje do textů, které publikuji. Ať již chci nebo ne.

Pokud mě chceš kontaktovat, tak můžeš buď na discordu tohoto blogu, nebo mailem, případně na sociální síti x.com

Ať blog dělá radost tobě, mému čtenáři, stejně jako mně, jeho tvůrci.

Marek (sorf.marek@gmail.com)