Seznam literatury

Na tuto stránku budu nahazovat seznam literatury, která mi přijde zajímavá. Tematicky buď osobní finance nebo použitelná v širším kontextu pro investování na finančních trzích. Popisky obsahují oficiální tiráž knihy, bodové hodnocení je mé vlastní.

Ray Dalio – Principles for Navigating Big Debt Crises

pokročilí, kvalita 9/10

ISBN: 978-16-6800-929-1

Jak vysvětlil ve své knize Principles, která byla #1 na seznamu bestsellerů New York Times, Ray Dalio věří, že většina věcí se děje znovu a znovu v průběhu času, takže studiem vzorců lze pochopit vztahy příčiny a následku za událostmi a vyvinout principy pro jejich dobrou správu. V této třídílné výzkumné sérii to udělá právě pro velké dluhové krize a podělí se o svůj vzor s nadějí, že se sníží šance na vznik velkých dluhových krizí a v budoucnu budou lépe řízeny.

Morgan Housel – Psychologie peněz

základy, kvalita 10/10

ISBN: 978-80-8250-019-9

Umět zacházet s penězi není nutně otázka toho, co všechno víte. Důležité je, jak se chováte. Jenže vštípit lidem – dokonce i těm opravdu chytrým – správné vzorce chování není snadné. K penězům, investování, osobním financím a podnikatelskému rozhodování se obvykle přistupuje, jako by to byly exaktní disciplíny, kde nám data a vzorce přesně řeknou, co dělat. Ve skutečném světě se ale lidé nerozhodují nad tabulkou v Excelu, nýbrž u večeře nebo na firemní poradě, kde se jejich dosavadní životní zkušenosti a jedinečný pohled na svět splétají s egem, ješitností, marketingem a pokřivenými podněty. V knize Psychologie peněz nabízí uznávaný autor Morgan Housel dvacet krátkých pojednání o tom, jak lidé uvažují o penězích, a učí nás, jak se v tomto veledůležitém tématu lépe vyznat.

Hans Rosling – Faktomluva

pokročilí, kvalita 9/10

ISBN: 978-80-7555-056-9

Když mají lidé odpovídat na jednoduché otázky o stavu světa – například zda ubývá extrémní chudoby, jaká je na Zemi průměrná délka života nebo o počtu násilných trestných činů – volí systematicky špatné odpovědi. Tak špatné, že kdyby měli zcela náhodně odpovídat šimpanzi, dosáhnou lepších výsledků než učitelé, investiční bankéři i nositelé Nobelovy ceny. Hans Rosling, lékař, statistik a populizátor vědy, nabízí vysvětlení tohoto překvapivého jevu. Popisuje deset instinktů – nevědomých, ale předvídatelných myšlenkových zkreslení, která ovlivňují naše názory na okolní svět. Například instinkt propasti – máme sklon rozdělovat svět na zásadně odlišné tábory, negativity – více si všímáme jevů špatných než dobrých, ale také urgentnosti – pocit „teď, nebo nikdy“ nás vede k unáhleným rozhodnutím, či instinkt obviňování – úlevu nám přináší hledání viníka, nikoli příčiny. Soustředíme-li se na fakta, zjistíme, že svět jako celek je na tom mnohem lépe, než si myslíme. A že se navíc rychle zlepšuje. Neznamená to, že neexistují vážné problémy a rizika, které lidstvo ohrožují. Poznáme-li však své klamné instinkty, dokážeme se na problémy dívat na základě faktů a věnovat se řešení toho, co je opravdu důležité.

.