Ranní káva – 11/1/24 – Bitcoin ETF

Tak nám schválili Bitcoin ETF, dalo by se napsat. Situace je ale trchu komediální, tak se podívám na současné vyvrcholení dlouhé story o bitcoinovém ETFku trochu blíže.

Exchange traded fund jsem vysvětloval jinde, takže velmi ve stručnosti zmíním, že se jedná o podílový fond, jehož akcie jsou obchodovýny na burze. Schválení SEC, U.S. Securities and Exchange Commission, ze včerejšího večera se týká jednoho velmi specifického typu podílového fondu, protože jinak již podílové fondy, které nějakým způsobem sledují Bitcoin, existují dávno.

10.1.2024 tedy SEC schválila (celý statement zde) celou řadu ETF fondů, které mají za cíl kopírovat spot cenu Bitcoinu na trhu a jsou registrované a listované na burze v USA. Kombinace obojího zatím možná nebyla – buď šlo o spot Bitcoin ETF ze zahraničí a nebo americké ETF kopírující Bitcoinová futures.

Hlavním důvodem pro schválení spot ETF byl rozsudek odvolacího soudu v případu Grayscale vs. SEC, kde Grayscale žaloval SEC kvůli nedostatečnému odůvodnění zamítnutí žádosti o přeměnu jejich fondu na ETF. Grayscale drží Bitcoiny fyzicky, nicméně fond v podobě, v jaké existoval doposud, nemohl aktiva – tj. bitcoiny – prodat. Pokud o fond nebyla adekvátní zájem na trhu, cena jeho akcií lesala pod tržní cenu bitcoinu v něm uzavřených. Grayscale žádal u SEC o souhlas s přeměnou na ETF, což bylo ze strany komise zamítnuto, nicméně žalobu u soudu v odvolacím řízení Grayscale pravomocně vyhrál.

Aby SEC nenechala na trhu jen jeden produkt s monopolním postavením, povolila zároveň všechny ostatní podané žádosti. Valná většina těchto nových ETF bude kopírotvat cenu Bitcoinu tím, že ho bude držet fyzicky, stejně jako Grayscale. Fakt, že se jedná o americká ETF znamená pro české investory jednu jedinou věc: pokud jste vedeni jako retailový klient a váš broker nepoužívá kličku jako Fio nebo Patria, pak si americké ETF stejně nekoupíte z regulatorních důvodů. Nicméně pro ostatní a pro porovnání – mezi nově schálená ETF patří:

  • IBIT – iShares Blackrock ETF – TER 0,25% (Nasdaq listed)
  • ARKB – ARK 21 Shares ETF – TER 0,21% (+ první půlrok zdarma) (CBOE listed)
  • BTCW – Wisdom Tree ETF – TER 0,30% (CBOE listed)
  • HODL – VanEck ETF – TER 0,25% (CBOE listed)
  • BTCO – Invesco ETF (CBOE listed)
  • EZBC – Franklin Templeton ETF (CBOE listed)
  • FBTC – Fidelity ETF (CBOE listed)

U těch největších fondů je patrné, že konkurence u správcovského poplatku je vysoká a správci mají nastaveny mnohem nižší poplatky, než v případě ETF na Bitcoin, která se už několik let obchodují v EU (a jsou tak přístupná i pro české retail klienty). To by se nyní snad mohlo změnit, americká ETF budou konkurencí i pro ta evropská. Navíc ARKB zmíněný výše má i svoji evropskou verzi.

  • 21BC – 21 SHares Bitcoin ETP, (Xetra listed) TER – 0,21%. ISIN: CH1199067674

Jaké jsou reálné dopady schálení těchto fondů? Moc velké pravděpodobně nikoliv.

Za prvé, schválení ETF sice zvyšuje legitimitu Bitcoinu, ale pokud jste četli prohlášení výše, pak jste museli zaznamenat tón, jakým je učiněno. Dalo by se shrnout jako „sice neradi, ale musíme schválit“ a na jeho konci nezapomněli na „kryptoměny slouží k praní špinavých peněz, kriminalitě a financování terorismu“.

Co se týče vyšší dostupnosti kryptoměn, i tady by se dalo silně polemizovat. Retail klienti si mohou koupit krypto přímo na některé z burz jako Coinbase, které dnes fungují mnohem pokročilejším způsobem něž před 5 lety. Z jejich pohledu je spot ETF zajímavé hlavně z důvodu možnosti ho nakoupit do daňově osvobozených penzijních účtů IRA.

U institucionálních správců také existovaly způsoby jak kryptoměny koupit i dříve. V těchto případech obvykle hraje roli, že investiční fondy nechtějí kryptoměny držet na vlastních peněženkách a řešit problematiku fyzické správy. Pro ně je regulované ETF dobré řešení, spousta z nich ale mohla už předtím využít některé z evropských variant.

Dá se tedy čekat nějaký podstatně zvýšený zájem o Bitcoin po schválení fondů? Obávám se že nikoliv. Mnohem důležitějším tématem pro poptávku po Bitcoinu bude halving, který nás čeká v druhém čtvrtletí letošního roku. I ten nepochybně stojí za silným růstem Bitcoinu v loňském roce. A to je pro dnešek k dlouho očekávané události u bitcoinové komunity vše, no není to ve finále celkem nuda?

Napsat komentář