Ranní káva – 2/5/24 – USD, sazby a makro

Proběhlo další zasedání americké centrální banky, na které opět nedošlo ke snížení sazeb a zároveň jsem se delší dobu nerozepsal o makroekonomii, tak toho nyní využiju a podívám s na americké makro a na to, s čím bych si dovolil víceméně počítat do budoucích kvartálů.

Jak už zaznělo, sazby se nesnížili. Nicméně, během komentářů při tiskovce i padlo, že Fed nemá v úmyslu sazby zvýšit. Alespoň zatím. Podle futures trhu se stále počítá s tím, že letos se bude sazba centrální banky v USA snižovat jednou, maximálně dvakrát a to pravděpodobně až váří, nebo ještě později. Nic zásadně nového pod sluncem, ale…

Na trhu v posledních měsících vyjma utlumení očekávání a snižování sazeb a jeho oddálení dále do budoucna probíhá i růst výnosů amerických státních dluhopisů se splatností 10 a více let. A pokud jste četli moje základy investování, tak víte, že dluhopisy s dlouhou splatností se neřídí ani tolik sazbami jako spíše dlouhodobou rovnovážnou sazbou a očekáváním inflace. Jinými slovy, nezávisle na to, co dělá Fed, se do ekonomiky propisuje něco jiného.

Inflace totiž prokazatelně přestala klesat a zasekla se někde mezi 3 až 4%. Hlavním tahounem je shelter, ale i spotřeba domácností motivovaná napnutým trhem práce a růstem mezd. Fed se dostal přesně tam kam nechtěl. Je tu ale ještě jeden zásadní faktor, mnohem důležitější. Fiskální.

Ano vím, dolar je globální rezervní měna, je po něm neustále poptávka, drží se na silných úrovních, blablabla. Vystoupejme trochu na vyšší letovou hladinu. Americký vládní rozpočet má fiskální rok od října do konce září, jsme tedy za jeho půlkou. Plánovaný schodek je 1,6T USD, při současné výši dluhu nad 34T se jedná o zvýšení dluhu o skoro 5%. Oproti HDP se jedná o zhruba 6%. To jsou čísla, která nevypadají moc dobře samy o sobě. Přidejme do toho vyostřující se geopolitickou situaci a tlak na rozpočty na zbrojení a vysoké sazby na dolarových dluhopisech, které vytváří tlak na federální rozpočet a jsme ve spirále, která se sama od sebe nevyřeší.

Co tím chci říci? V minulých článcích jsem zmiňoval, že očekávám, že se obrácená yield curve vyřeší poklesem krátkodobých sazeb, ale stále více mi do kalkulace vstupuje to, že minimálně z výrazné části se možná křivka srovná nejen posunem krátkého konce, který se stále nekoná, ale i růstem toho dlouhého. Neustále se zvyšující vládní dluh USA znamená nové a nové bondy, a i když je po nich na trhu zatím stále ještě poptávka, v horizontu dekády tomu tak být nemusí. Pak začne výnos růst, což by mohla být pro americkou vládu katastrofa a pokud se podíváme na nejjednodušší a dnes již vyzkoušené řešení v Japonsku, Fed začne opět nakupovat a dluh tak monetizovat.

Tyhle předpovědi se na internetu objevují dlouho, nejčastěji od propagátorů investování do zlata a bitcoinu a i když se nic nejí tak horké, jak se to uvaří, tak dlouhodobý tlak tímto směrem se skutečně objevit může.

Jak s tím naložit ve vlastním portfoliu?

Okamžitých dopadů je hned několik. Předně – nedá se moc počítat s tím, že by dolar ještě v budoucích letech dále posiloval. Dál, nedá se ani počítat moc s tím, že by se bezdůvodně začlo uvolňovat.

Zaprvé tedy pozor na americké dluhopisy nominované v dolarech, i kdyby měli kladný reálný výnos (tj. úrok je vyšší než inflace), může a pravděpodobně vás doběhne pohyb kurzu vůči koruně.

A za druhé, u akcií pozor na firmy s dluhem. Problémy jsou především u smallcap akcií, které mají mnohem složitější přístup k dluhu a pokud budou muset v blízké do refinancovat levný dluh, do jejich zisku se pořádně zakousnou rostoucí úroky. A obecně, pokud se sazby nebudou rychle hýbat, bude i nadále zesilovat rozdíl mezi firmami, co mají více hotovosti než dluhu a těmi co se v něm topí. Ti první budou i nadále vydělávat na ukládání hotovosti, což leckde v technologickém sektoru generuje i miliardy ročně, ti druzí budou neustále řešit čistou marže, kterou bude zabíjet dluh.

Trh si momentálně tyto věci uvědomuje a nejedná se o žádné kontrariánské uvažování. Podstatné je, abyste si to samé uvědomovali i vy. Jde o důvod proč jsou firmy s kvalitní rozvahou a cashflow momentálně drahé a pravděpodobně to tak ještě nějakou dobu bude.

Napsat komentář