Úvahy mimo téma – Kam nás zavede AI

V posledním měsíci jsem se relativně odmlčel, mělo to několik důvodů, mám ale připraveno několik témat, o kterých bych se rád rozepsal. Prvním z nich je paradoxně to, které s investicemi vzdáleně nesouvisí, ale vzhledem k tomu, že má, potenciál velmi rychle ovlivnit základy společnosti, může mít nakonec na akciové trhy významnější dopad než cokoliv jiného. Proto se pokusímv rámci tématu dodat i kontextu k investicím a ekonomice.

Jedná se o umělou inteligenci, což je patrné již z titulku. AI je také z velké části důvodem mojí odmlky a zároveň hlavním motivem, proč si někde uvnitř procházím osobní krizí a mírnou depresí. Aby článek dával smysl, musím se tím pádem částečně otevřít.

Západní ekonomika stojí z tří pilířů ekonomiky v dnešní době převážně na terciéru – službách. V původním základním kameni, zemědělství, dnes skoro nikdo v rozvinutých ekonomikách nepracuje. I podíl zaměstnanosti v průmyslu od jeho rozkvětu z dob průmyslové revoluce dlouhodobě klesá. A protože umělá inteligence zatím exceluje především v duševních schopnostech, první oblastí kterou se prožene budou služby. Ne že by se tak nedělo už nyní. A právě proto ohrozí v první vlně nejvíce lidí zaměstnaných právě v tomto odvětví ekonomiky.

Můžeme se dohadovat, jak daleko jsou současné schopnosti a pokrok daleko od AGI, tedy obecné umělé inteligence, která dokáže zastoupit člověka v libovolné činnosti. Jsem ale třicátník a jestli se tak stane za 2 roky nebo 10 je jedno, pokud se dožiju důchodového věku, dožiju se skoro jistě i AGI.

Mám tendenci se dívat hodně do budoucnosti. Na koncept a jeho kontext. Často ignoruji detaily a zajímá je jen podstata. Já, stejně jako většina dnes pracujících lidí, tvořím hodnoty hlavou. Tím, že jsem schopen odpovídat na otázky. „Jaký je vztah mezi daty, která mám k dispozici? Jaká je optimální cesta k dosažení požadovaného cíle? Jaký je rozdíl mezi variantou A a B. Jak poskytnout ostatním lidem v týmu potřebné podmínky, aby mohli cíle dosáhnout oni a jaké z těchto podmínek jsou pro dosažení cíle klíčové?…“ To jsou otázky, se kterými se jako manažer se specializací na finance potýkám na denní bázi. A jsem hluboko uvnitř bytostně přesvědčen, že už nyní by dokázala umělá inteligence poskytnout dostatečně uspokojivé odpovědi na tyto otázky jako já, pokud by měla dostatečně dlouhé kontextové okno (objem dat na vstupu se kterými AI pracuje při zadávání otázky) a byla dotrénována na korporátních datech, která jsou specifická pro můj obor. A tato myšlenka mě děsí, protože mi stanovuje poločas rozpadu – je jen otázka času, kdy dojde k tomu, že to samé napadne člověka, který mi platí.

Možná právě díky tomu mi druhou vlnu emocí, totiž zoufalost kombinovanou s několika dalšími emocemi, které nejsem schopen popsat, způsobují lidé na opačné straně spektra. Říkám jim ignoranti. Nemám jim to za zlé, je jich naprostá většina. Být konfrontován s tvrdou realitou, že naprostá většina vlastních schopností je neunikátní a soutěží pouze v ceně. Lidský mozek má příkon asi 20W zatímco hyperscale AI výrazně více a i když se dobere výsledku rychleji, spotřebuje k tomu více energie. Znalostní základna AI je ale výrazně vyšší a postupem času bude její energetická náročnost klesat, nehledě na to, že pokud budeme oceňovat hodnotu lidské práce pouze v hodnotě kalorií, které při ní spálí tělo, tak se k moc vysoké mzdě nedopočítáme.

Faktem ale je, že si připadám jako „computer“. Tak se totiž ještě ne tak dávno jmenovala profese ve firmách, ve které měli lidé v popisu práce provádět výpočty. S tužkou na papír. Pak přišel počítač a po profesi se slehla zem. Ve službách jsou zaměstnány miliardy lidí, paradigma jejich obživy se bude brzy měnit. Pokud patříte k lidem s podobným nastavením jako já, pak z toho nejspíš máte obavy, zbytek je v klidu. Zatím, než se jednou probudí a zjistí, že jejich práci dokáže software udělat rychleji a levněji.

Současný stav veřejně dostupné AI

Možná Ti přijde současný text abstraktní, tak se teď budu chvíli zaměřovat na příklady, které jsou dostupné už nyní.

Překlady a výuka jazyků. To že velké LLM modely umí v podstatě překlady mezi libovolnými jazyky během vteřiny asi zaznamenal každý, kdo nebyl poslední roky zavřený ve sklepě. Chcete se dneska naučit jazyk levně? Stáhněte si ChatGPT appku do mobilu a běžte si s ní povídat s tím, že po ní chcete, aby vás upozorňovala v mateřském jazyce, když budete dělat gramatické nebo syntaktické chyby v jazyku, co se chcete naučit. Zvládne to lépe než učitel 1 on 1. V psaném textu již dnes znalost cizího jazyka nehraje roli, pokud chcete, můžete číst a psát v libovolném jazyce si vyberete. Účetní závěrka v čínštině již není bariéra.

Potřebujete pro svůj projekt multimediální obsah? Grafiku, hudbu, mluvené slovo s perfektním přízvukem? Dnes již není problém. Pokulhává pouze video, vzhledem k tomu, jak náročné je na výpočet, ale i to je jen otázka velmi krátkého času a peněz, vzhledem k tomu že existuje Sora ale i jiné programy. O víkendu jsem vlezl na Suno, a zkusil v něm vytvořit písničku pro svůj web s pirátským podtextem. Dostat se k obstojnému výsledku trvalo asi půl hodiny zkoušení pokus/omyl. Výsledek je nejen levnější a rychlejší (i kdybych platil tokeny, stálo by to pár korun), ale především lepší, než čeho bych pravděpodobně dosáhl, pokud bych se rozhodl shánět kapelu ve svém okolí, která by něco podobného vytvořila za peníze. Můžete posoudit sami.

Praktický lékař nebo psychoterapeut? LLM se podobného zhostí poměrně bez problému. To samé platí o víceméně jakékoliv konzultaci v jakémkoliv obecném oboru – výživa, fitness, organizace domácnosti, technická podpora pro domácí spotřebiče nebo i údržba auta, plánování cestování…

A schopnosti umělé inteligence exponenciálně rostou. Pokud se o problematiku zajímáte, neuplyne prakticky měsíc, kdy by se buď její dosavadní schopnosti zdokonalovaly, nebo se otevíraly nové dveře. Poslední rok se roztrhl pytel především ve dvou nových oblastech – robotika a AI agenti. Zatímco v robotice se kompletně změnil přístup a roboti se nyní neprogramují, ale pomocí neuronových sítí učí metodou pokus omyl ve virtualizaci, tak AI agenti jsou oblastí, kde se LLM učí jednat, za dosažením cíle, nezávislé na tom, jak komplikovaný a obecný cíl vlastně je. První oblast přesouvá umělou inteligenci z digitálu do reálného fyzikálního světa, druhá způsobuje že se AI přesouvá z „nástroje“ do „autonomity“, kdy je schopná sama jednat a rozhodovat se.

Vzhledem k tomu, že opravdu neumím předpovídat, jak rychlý postup nás v tomto ohledu čeká, vím jen že se děje a je neúprosný, přesunu se ke kontextu investování.

AI a dopady na investice

Se stejnou otázkou, s jakou se momentálně konfrontuji já sám, doporučuji konfrontovat každou vaši akcii. Nabízí tvoje společnost službu, kterou není možné nahradit přímým vztahem AI x spotřebitel, nebo se firma v tomto ohledu pohybuje po tenkém ledě? Jakmile je totiž služba nahraditelná umělou inteligencí, tak to sice může znamenat snížení nákladů (pokud společnost zefektivní provoz nahrazením velké části svých řadových zaměstnanců AI), zároveň ale zmizí její moat, pokud spočíval v tom, že její služby jsou kvalitnější než konkurence.

Velmi zajímavým příkladem je Adobe. Společnost, která kreativním tvůrcům poskytuje software nástroje pro tvorbu grafiky, úpravu fotek a dokumentů, stříhání videa aj. Je první na ráně, protože pro kreativní tvorbu určitým způsobem funguje AI dobře už nyní. Odpovědí Adobe je implementace AI do vlastního software. Zatím nemá sám jasno, jestli se jedná o vítěze ve svém sektoru nebo o Dona Quijota bojujícího s větrnými mlýny, faktem ale je, že do budoucna nebude moc firem, za kterými se budete obracet pokud budete potřebovat vytvořit video na svůj kanál na Youtube a zůstanou pravděpodobně jen ty, které budou schopny nabídnout nejvyšší zvýšení efektivity klienta za co nejnižší cenu.

V případech jako Adobe bude hrát škálovatelnost velmi vysokou roli. Natrénovat, odladit a implementovat AI dokáže (vzhledem k vstupním nákladům) nejlevněji ten, kdo má dostatečně velkou klientskou základnu. Proto se domnívám, že následující roky v oblasti software a službách dostupných přes digitál povedou stále častěji k situacím, kdy vítěz bere vše a kdy velké firmy budou ničit jeden smallcap za druhým.

Osobně se poslední měsíce koncentruji ve svém hledání akcií na firmy, které mají miliardy na infrastrukturu a implementaci AI ve svém oboru a dostatečně velký dosah, aby dokázaly dosáhnout dominance. Se škálou poroste marže. Pokud existuje AI odvětví, kde je dominance jednoho hráče vidět už nyní, jedná se o autonomní řízení. Tesla disponuje kapitálem, dosahem i daty na to, aby dokázala implementovat AI pro tento účel v praxi a pokud systém nabídne ostatním výrobcům vozidel, bude Tesla Full Self Driving všude, až přijde její čas. S velmi vysokou pravděpodobností se to samé bude týkat programů s osobním asistentem ve vašem telefonu / notebooku, v autonomním software ve většině domácích humanitních robotech, a mnoha dalších implementacích AI určených pro koncové spotřebitele. Stalo se tak u non-AI software (kolik se reálně používá operačních programů pro počítače nebo mobilní telefony, kolik je sociálních sítí, kolik se reálně používá webových prohlížečů?) a nevidím vůbec žádný důvod, proč by to samé nemělo platit pro AI.

Dosavadní vývoj tomu navíc nasvědčuje. Existují v podstatě 3-4 dominantní LLM modely (GPT, Gemini, Claude a možná open-source Gork nebo Llama), zbytek se veze v závěsu a hraje druhé housle. Není ani překvapivé, že ve všech zmíněných modelech jsou ve velké míře zapojeny velké technologické firmy disponující adekvátním kapitálem a infrastrukturou.

Pokud jsi tedy dodnes ještě nepřemýšlel nad svým portfoliem z pohledu, jak jej změní nástup AI, doporučuji tak udělat. V některých sektorech se bude skutečně jen jednat o nástroj optimalizující provoz, jako např. u těžby nerostných surovin a zemědělství. U jiných se bude jednat o faktor obracející celé odvětví naruby (úklidové služby, multimedia…). A ten zbytek se ocitne někde mezi tím.

Napsat komentář