Investování v detailech – Portfolio do 2024

Konec roku klepe na dveře a po výběru zisků v prosinci mám reinvestováno a zahedgováno. Nabízím rychlé shrnutí toho, s čím vstupuji do roku 2024 včetně stručných komentářů proč a jak.

Základem jsou nohy v suchu

Tohle se sluší zmínit vždy, protože to dost ovlivňuje psychické nastavení investora. Sedím na úročené hotovosti v bance, ze které jsem v případě nutnosti potřeby schopen pokrýt asi půl roku svých mandatorních výdajů (hypotéka, jídlo, energie atd.), kromě toho mě čeká v následujících třech měsících další cash inflow v podobě ročních bonusů z práce.

A pro případ úniku před válkou jsou tu bitcoiny. Tím bych svůj bezpečnostní polštář uzavřel.

Akciové portfolio

Původně klíčová pozice ve value ETF fondu (SPDR World Value) se bohužel procentuálně zmenšuje vůči zbytku portfolia. Čím blíže je all-time-high na indexech, tím menší mám vůli dokupovat ETFko vzhledem k tomu, že rotuji v cyklických sektorech nebo oportunistických akciích. I přesto je ETF citelnou pozicí v portfoliu a když nevím, co s penězi, mám ho jako poslední záchytný bod. Výhodou je, že v něm rotují akcie i bez daňových dopadů na mě osobně, což mi vyhovuje.

Nemovitostní fond SL Green stále tvoří více než 30% mého portfolia, nicméně long expozice přes call opce je pryč. Zhruba čtvrtina pozice je v preferenčních SLG.PRI s dividendovým výnosem aktuálně těsně pod 8% p.a. Zbytek je v kmenových akciích.

S těmi je aktuálně docela legrace a čím déle půjde tento titul do strany tím lépe pro mě. Samotná akcie má pro přístí rok dividendu 3,0 USD (aktuálně cca 6,5% div. yield p.a.). Pozici hedguji přes prodané call opce se strike cenou 55 USD (asi 17% nad současnou cenou), výnos z prodej call opcí na tomto striku je 22% p.a. A do třetice stock yield enhancement program umožňuje moji pozici na kmenových akciích půjčovat na short, což se aktuálně děje vzhledem k obřímu short to float poměru. Výnos by měl být podle výkazů brokera 0,16% za den, tj. 58,4% p.a. (jestli tomu tak skutečně je se dozvím za pár dní na měsíčním výpisu, protože výplata úroků z půjčování na short je na měsíční bázi).

Podobnou strategii jsem začal dělat i na Intelu. Ten aktuálně hedguji call opcemi se strikem 60 USD (tj. 20% nad aktuální cenou), výnos z opce je zhruba 7,8% p.a., dividend yield akcie je 1% p.a. (nepředpokládám zvyšování dividendy v roce 2024).

U obou výše zmíněných titulů nepředpokládám v roce 2024 růst, makroekonomický výhled (zpomalování ekonomiky, sazby higher for longer) nejsou příznivé ani pro jednu z obou dvou akcií. Zbylé pozice ve valné většině případů tvoří okolo 5% mého portfolia na titul.

Další dva tituly jsou z ranku energetiky. Diamondback Energy (těžba ropy frakováním v USA) je letos nejvíce rostoucí titul mezi ropnými těžaři v SP500, kde tato industry leží ve většině případů v červených číslech. Titul je poměrně bezpečný až do ceny ropy okolo 50 USD, kde se přibližně pohybuje nákladovost těžby. Ropným producentům sice nepomáhá relativně nízká cena ropy, ale narozdíl od zbytku trhu jsou naceněni adekvátně levně. Je to jedna z mála pozic kde doufám, že by se v následujících 12 měsících mohly objevit velmi dobré příležitosti pro nákup (při ceně akcie pod 120 USD).

Druhým „energetickým“ titulem je český ČEZ. Pozice je osvobozena od daně časovým testem a čekám, co se bude dít. Při odkupu státem budu spokojen, pokud sát na akcii sahat nebude, tak budu spokojen taky. Primárním důvodem proč držet ČEZ je expozice na českou korunu a jaderné elektrárny a vysoký ziskový potenciál po skončení windfall daně.

Vzhledem ke zpomalování ekonomiky předpokládám přístí rok silnou rotaci do defenzivních sektorů jako consumer staples a healthcare. Oba dva sektory navíc za poslední rok trpěly podprůměrným růstem cen akcií. Healthcare nerozumím, mojí expozicí na consumer staples jsou opět dva tituly, prvním je Ahold Delhaize. Akcie potravinového řetězce, kam spadá i český Albert, je za poslední rok na holandské burze pod tlakem, ale historicky trendově růstová akcie si je schopna držet rozumnou čistou marži taženou inflací a růstem podílu na trhu. Bonusem je dividendový výnos nad 4% p.a., slušný buyback program a velmi nízké poměrové ukazatele P/E a EV/EBITDA.

Druhým titulem je silně růstová akcie Celsius Holdings, tedy výrobce energetických nápojů, který je díky výhradní distribuci skrz Pepsi od roku 2023 momentálně trojkou na americkém trhu za Red Bullem a Monsterem (který distribuuje Coca Cola). Stejně jako v případě dalšího titulu, který zmíním za chvíli, se jedná o dlouhodobý růstový titul bez dluhu, s rostoucím cílovým trhem i podílem na něm, dvoucifernou čistou marží a bohužel také velmi drahou valuací.

Obě consumer staples akcie hodlám přikupovat v prvním kvartále roku 2024.

Podobně jako Celsius je na tom druhý můj titul, kde sázím na dlouholetý růst trhu i pozice na něm – Palantir Technologies. Akcie je poměrně dost známá na české scéně, podrobněji se o ní rozepisovat nebudu. Její výhodou je velmi vysoká intenzita obchodování přes opce a vysoká volatilita, což v případě hlubokých poklesů nebo vysokých růstů umožňuje dobrý hedging pozice nebo naopak leveraged expozici – tzn. je vhodným cílem pro swing trading.

Co má společného Celsius Holdings a Palantir Technologies?

Turnaround story pozici na několik let (což byl pro mě v předchozích letech Intel) zaujmul Walt Disney. Akcie je valuačně velmi levná, primárním zdrojem hodnoty společnosti není streaming platforma Disney+, ale zábavní parky. Problémem společnosti je totální vyčpělost v produkřním týmu, bohužel narozdíl od Intelu, se zatím neprojevují žádné známky toho, že by management hodlal začít konečně dělat to, co je naprosto evidentně potřeba, aby produkce filmů a seriálů nestála za prd. Ukončit woke politiku, protože woke klienti zjevně nechodí do kina.

Posledním mým titulem je guilty pleasure Games Workshop, britský výrobce fantasy/sci-fi modelů miniatur ze světa Warhammer. Narozdíl od jiných pitomostí je alespoň tato charitativní investice , kterou chci podpořit společnost, která mě baví ve volném čase, inteligentní i z investičního hlediska. Dvouciferná čistá marže, nulový dluh, velmi vstřícné zacházení s akcionáři a zaměstnanci a relativně rozumná valuace alespoň způsobuje, že se nemusím veřejně stydět, že jsem akcionářem (narozdíl od CD Projektu, který jsem měl před pár lety).

Přání pro portfolio závěrem:

Uzavřu tento článek jedním přáním, které pravidelně opakuji poslední měsíce. Moc bych si přál, aby moje portfolio konečně rozšířila akcie Playboy Group. Stačí přitom velmi málo – aby si management tohoto titulu konečně vytáhl hlavu z prdele (omlouvám se, ale ono to opravdu nejde napsat jinak). A změnil podmínky pro užívání jejich creator sociální sítě The Playboy Club ohledně zobrazování pornografie a mohl tak skutečně vyzvat OnlyFans, jak sám tvrdí. Tak málo stačí k tomu, aby se přes noc stal Strong Sell titul naopak Strong Buy.

Napsat komentář