O Investičním blogu

Zavítali jste, ať už cíleně nebo náhodou, na blog, který se věnuje investicím a osobním financím. Akorát dost svérázným způsobem. O povaze blogu bych se rád rozepsal, pozadí jeho vzniku totiž považuji za důležité.

Blog jsem založil jako reakci na, dle mého názoru, totálně neuspokojivou situaci na českém internetu, který je vyloženě prorostlý nežádoucími službami. Na cokoliv, co se týká peněz, se logicky nabalují lidi, jejichž cílem primárně není někomu pomoci, ale vydělat. Což je v absolutním rozporu s tím, o čem by osobní finance běžných lidí měly být. Pokud chcete mít vlastní finance pod kontrolou, nemůžete na nich nechávat vydělávat ostatní. Jen namátkou zmíním to, proti čemu se hodlám tímto blogem vymezovat:

  • Finanční poradci, jejichž jediným cílem je prodat vám fond, životní pojistku nebo jakýkoliv jiný finanční produkt. Přitom primárním parametrem je hlavně to, jak moc zaplatíte na poplatcích. (Obvykle ten nejhloupější bývalý spolužák ze školy, co se s vámi chce sejít na kafe, aby vám dal zajímavou nabídku.)
  • Vyložené podvody, kde vám někdo slibuje zhodnocení z říše pohádek, jenom proto, aby z vás dostal peníze a zmizel s nimi neznámo kde. (Chcete vydělávat tisíc euro dnes, zítra, každý den? Klikněte na odkaz v reklamě.)
  • Finanční experti nechávající si platit tisíce korun za svoje analýzy a doporučení. Přitom nikdo není dlouhodobě chytřejší než finanční trh a jejich výsledky se podobají náhodnému tipování čísel ve sportce. (Expertní výhled analytika z banky Skleněná věž se zlatými záchody, který vám za pouhých 10 tisíc měsíčně vysvětlí, proč akcie společnosti Apple jsou nejlepší investicí roku.)
  • Tzv. tradeři, kteří se tváří, že umí věštit budoucnost z grafů, ale ve finále se nejedná opět o nic jiného, než jak vytahat z lidí peníze za služby a software, který má pro investování asi stejný význam, jako věštecké karty paní Jolandy. (Naučíme vás obchodování na burze pomocí technické analýzy, signálů a ukazatelů z grafu, které zatím nikdo kromě nás neobjevil.)
  • Tiktok, instagram a další sociální media plná mladých lidí, kteří sice nemají vůbec ponětí o tom která bije, ale velmi rádi se v kulisách luxusu pokusí přes emoce a pudy získat vaše peníze. Přeci nezahodíte možnost se stát stejně bohatými jako oni díky tipu na další hurá nesmysl z řad kryptoměn nebo akcií. (Kupuj akcie jako Franta a budeš taky jezdit v placatém autě, společně to dokážeme.)

Tak tudy cesta opravdu nevede.

Problémem rozumného investování vlastních úspor jsou totiž dvě věci.

Jednak je to dlouhodobá činnost vyžadující trpělivost. Průměrné zhodnocení se pohybuje okolo 10% ročně, takže jakékoliv výrazné zisky potřebují čas, aby se mohly projevit. Dlouhý čas.

A za druhé pečlivou kontrolu nákladů. Ty nejlepší způsoby jak spravovat své peníze jsou velmi levné, bez vysokých provizí. Automatizované, postavené na statistice velkých čísel a úsporách z rozsahu. A díky tomu se na nich nemůžou přiživovat poradci, prodejci a podvodníci.

Přesto investování s trpělivostí, skromností a vytrvalostí vede dlouhodobě k ziskům a akumulaci bohatství. Právě sdílení této informace a jak s ní naložit, je cílem tohoto blogu.

Kdo jsem a proč blog píši se dozvíte na stránce O autorovi. Důležitou informací o blogu pro vás, čtenáře, jsou však řádky níže.

Blog není sponzorován ani placen žádnými firmami z finančních trhů. Neplatí m žádný broker ani žádná banka, abych vás nalákal k nim a nechal vás obrat o peníze. Nejsem nikomu zavázán a píši si sem to, co si osobně myslím a za čím si stojím. Autenticita a svoboda obsahu jsou pro mě absolutně nejvyššími hodnotami, které chci u tohoto blogu udržet. Můžete se mnou souhlasit a nebo si myslet svoje, což je v pořádku. Ale informace na tomto webu jsou a budou upřímné, dle mého nejlepšího svědomí. I proto jsem se rozhodl pod blog veřejně podepsat, pověst mám jen jednu a dávám ji jako protiváhu pod vše, co zde publikuji. To neznamená, že se nemohu mýlit nebo udělat chybu, ale vědomě nelžu.

Primárním cílem blogu je dát ucelený a pro laiky pochopitelný návod, jak naložit se svými úsporami, pokud se rozhodnete, že spořící účet není dostatečný způsob, jak své peníze nechat vydělávat. Základy péče o vlastní peníze nejsou raketová věda a věřte, že to dokáže valná většina lidí i svépomocí. Rozcestníkem pro Vás, pokud máte zájem o články, které vás do investování uvedou, je tento úvod: Jak začít? – Investování pro začátečníky.

Vedle návodu pro začátečníky budu na blogu publikovat články týkající se finančních trhů, protože se jedná o téma, které mě zajímá a rád se podělím o své názory s ostatními. Tyto články nemusí číst všichni, jde jen o text pro lidi, kteří mají finance jako koníček po večerech.

Chci kolem blogu vybudovat komunitu lidí, kteří se zajímají o osobní finance. Na českém internetu jsem nic vhodného ZADARMO nenašel, tak ji vytvořím sám. Bude k dispozici discord (platforma fungující jako chatovací forum), rád se s lidmi potkám i osobně a pokud něco takového na českém internetu chybí i tobě, budu rád když se staneš členem. Na discord se připojíš tímto linkem https://discord.gg/8QZQM3dxMT

Celý blog a infrastrukturu kolem něj táhnu sám. Časově i finančně. Blog beru jako splacení osobního dluhu vůči společnosti. Rady a moje zkušenosti, které považuji za přínosné obecně pro běžné lidi, nejsou za paywallem. Chápu, že co je zadarmo, to smrdí nekvalitou. Aura placeného obsahu je v tom, že dodává punc kvality. Blábol za paywallem je ale pořád blábol. A protože jsem z části idealista, rozhodl jsem se to udělat jinak.

Pročtěte si blog dle libosti a vezměte si z jeho obsahu to, co uznáte za vhodné. Pokud Vám informace na něm pomohou s budováním vlastního finančního majetku, tak budu rád. Ostatně to je cílem. Bude to trvat dlouho a největší část práce je stejně na vás. A pokud budete mít pocit, že informace zde jsou užitečné, tak máte dvě možnosti jak mě podpořit. Tou první je jednoduché sdílení. Řekněte o blogu dalším lidem, kterým by mohl pomoci nebo by je mohl zajímat. Nebo sdílejte link na článek, co vás zaujal. Druhou možností je finanční podpora blogu, jak to udělat se dočtete zde. Patreon – donate.

Vzhledem k tomu, že chci i lidi, co přispívají na blog odměnit, tak v placené sekci budou články navíc. Týkají se ale buď mých osobních investic, nebo investic dalších platících členů. Věřím, že blog bude přinášet dostatek kvalitního obsahu i ve své čisté verzi, přístupné pro všechny.

Poslední poznámka je ke vzhledu. Námořní téma má dva důvody. Jednak mám rád moře a i v mém soukromém portfoliu si lodě našly své místo, shodou okolností se motiv námořní plachetnice ale objevuje ve financích často – v obchodních známkách různých finančních institucí. A druhým důvodem je množžství paralel a metafor, které investování a námořní plavbu spojuje. Berte tedy místní ilustrace jako takovou formu osobní zábavy, která mi dělá radost. A pokud by vás zajímal původ fotek, vězte, že veškerou grafiku na tomto webu generuji za pomocí umělé inteligence.

Nyní už mi nezbývá než vám popřát příjemné chvíle strávené na Investičním blogu,

Marek

Napsat komentář